Asset Publisher
Leśny makaron
Lasy skrywają wiele tajemnic, a w ich sercu możemy znaleźć nawet makaron…
Pewnie pomyślicie, że to jakieś żarty? Spieszymy z wyjaśnieniem. Mówiąc tak, myślimy o grzybie przypominającym swym wyglądem makaron, a jest nim siedzuń sosnowy (Sparassis crispa). Inne nazwy to: szmaciak gałęzisty, kozia broda, leśny kalafior.
Wcześniej był objęty ochroną, a teraz?
W naszym kraju był gatunkiem ściśle chronionym od 1990 r., jednak już od 9 października 2014 r. został wykreślony z listy gatunków grzybów chronionych. I tym oto sposobem możemy go zbierać i delektować się lekko korzennym zapachem i orzechowym smakiem. Z przyjemnością możemy go wykorzystać do zup, smażenia, a nawet suszenia.
Gdzie należy szukać leśnego makaronu?
Skoro leśny makaron, to nie znajdziemy go w sklepach. Gatunek tego grzyba – jak wskazuje nazwa gatunkowa, jest ściśle związany z sosną zwyczajną – owocniki wyrastają tuż przy pniu. W ciągu jednego roku wyrasta tylko 1 owocnik. Na zaatakowanym drzewie owocniki pojawiają się również w następnych latach, jednak nie w każdym roku.
Smaki lasu – to jest to.
Każdy jadalny grzyb ma swój niepowtarzalny aromat. Mamy nadzieję, że mieliście już okazję skosztować siedzunia sosnowego? A jeśli nie – to czas w las.
Pamiętajcie jednak aby podczas grzybobrania trzymać się prostej zasady:
NIE ZNAM / NIE JESTEM PEWIEN = NIE ZBIERAM